Hagel in juni

gallery/hagel in juni

'…, met Inge, goedemiddag, kan ik u helpen?' 

 

Ik had er zin in vandaag. En dat merkten de klanten. ‘Bedankt voor uw vriendelijkheid.’ 'Bedankt voor uw goede raad.’ ‘Bedankt voor uw begrip.’ Bedankt voor dit en bedankt voor dat. Ik voelde me goed, ik was blij, fier en voldaan. Het weer viel beter mee dan gisteren want het was minder warm. Er was onweer voorspeld, maar daar was nog niets van te merken. Tot een uur of half vijf. Ik keek naar buiten en ja, hoor: het regende! Waarom is het weer hier toch zo wisselvallig? Heeft te maken met klimaatverandering door de mens, dacht ik toen ik de volgende call binnenkreeg.

 

Het was een mevrouw op leeftijd die belde met de vraag waar haar welkomstgeschenk bleef. Of haar geschenk misschien ergens verloren was geraakt want ze wachtte er al maanden op, zei ze bezorgd. 

 

Ik vroeg naar haar abonneenummer en dat gaf ze me meteen.

 

‘Laten we eens kijken, mevrouw. Ah, ik zie het. U heeft het donsdeken besteld. Tja, dat geschenk viel enorm in de smaak. Veel mensen wachten er nog op. U bent niet de enige. Weldra…’ 

 

Ik stopte met spreken. Ik hoorde getokkel en gedonder aan de andere kant van de lijn. 

 

‘Hoort u dat ook?’, vroeg de vrouw met een angstige stem. ‘’t Is hier plots aan het hagelen! Mijn terras ligt vol!’, riep ze uit. 

 

‘Ja, ik hoor het, mevrouw. Ze hadden het aangekondigd, hé.’ 

 

Het bleef hagelen. We verstonden elkaar amper. 

 

‘Ik, ik…’ 

 

‘Ja, mevrouw, ik weet het. Dat is niet aangenaam. Bent u alleen thuis?’ 

 

‘Neen, mevrouw, maar mijn man is in de garage. Het is te hopen dat hem niets overkomt. Hij sukkelt al zo met zijn hart.’, riep ze angstig door de telefoon. 

 

‘Het zal wel zo voorbij zijn, die hagel, mevrouw. ’t Is plaatselijk want hier is het gewoon aan het regenen.’

 

‘Echt? En waar bent u dan?’ 

 

‘In Leuven, Vlaams-Brabant, mevrouw.’ 

 

‘Och zie, ’t is gedaan. Geen hagel meer, maar oei toch, mijn terras! Ik ga u laten mevrouw. Ik ga eens kijken naar mijn man. Hopelijk is alles in orde met hem.’ 

 

En hup, ze brak het gesprek af. 

 

Hagel hebben we hier dus niet gehad. Enkel regen en gedonder met een bliksemschicht hier en daar. Dat kan nog veranderen, natuurlijk, maar hopelijk niet nu en niet deze nacht of ik doe geen oog dicht. Wat haat ik onweer!